top of page

Meindert Timmerman: Voor alle categorieën moet het ijs top zijn


Timmerman: Robert Post en Ankie Ytsma gaan zaterdag winnen in Leeuwarden...

IJsmeester zijn is een ambacht. Meindert Timmerman houdt van zijn vak en is een groot liefhebber van de schaatssport. Voor zijn team ijsmeester is het niet moeilijk om Timmerman te typeren als specialist en teamplayer. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat verstaat hij zijn vak. IJsmeester zijn is meer dan werk. Het is de drive om met de collega’s in de Elfstedenhal een ijsvloer neer te leggen waar zowel de recreant als de topper optimaal op kan glijden. In de Elfstedenhal kijken ze uit naar de KPN Cup die aanstaande zaterdagavond in Leeuwarden wordt verreden. Dat brengt geen extra spanning met zich mee, want goed ijs maken is elke dag de ambitie. Of het nu schoolschaatsen is, het Zilverenbal Evenement of de KPN-Cup, Leeuwarder Meindert Timmerman (54) geniet elke dag in de Elfstedenhal. In aanloop naar de KPN-Cup sprak marathonschaatser.nl met hem en werd meegenomen in de fascinerende wereld van uitgekiende koeltechniek, duurzaamheid en de kracht van het Leeuwarder ijscollectief (Stichting Elfstedenhal).

Wat is je schaatsachtergrond?

Ik ben geboren in Grou en opgegroeid in Leeuwarden. Als kind kreeg je in de winter houtjes ondergebonden en werd je op het ijs gezet. Na de Elfstedentochten in de jaren tachtig die ik als toerrijder heb volbracht ben ik fanatieker geworden in de sport. Jarenlang heb ik geskeelerd bij de A-rijders en later bij de veteranen. In de oude Leeuwarder schaatshal trainde ik regelmatig. Daar kwam ook de functie van ijsmeester op mijn pad. Bij de totstandkoming van de Elfstedenhal heb ik samen met mijn collega’s een bijdrage kunnen leveren aan het plan van eisen (PVE) voor de nieuwe hal. Bij mijn eerste binnenkomst in de nieuwe Elfstedenhal kreeg ik gelijk een super gevoel.

Hoe maak je goed ijs?

We bouwen het ijs op in laagjes op volgens een bepaald procedé. De juiste temperatuur van het ijs, de kwaliteit van het water en de klimaatregulatie in de hal zijn bepalend voor het resultaat. Door ervaring en veel praten met andere ijsmeesters leer je veel. Collegialiteit met medewerkers van andere ijsbanen is heel belangrijk. In de oude ijshal heb ik veel kunnen uitproberen. Soms moet je een fout maken om verder te komen. We schaatsen zelf ook graag en testen eerst zelf ons ijs uit. Daarnaast luisteren we graag naar de mening van de bezoekers. Zij zijn de 'extra zintuigen' die je nodig hebt. Ik ben altijd bezig met nadenken over de ijskwaliteit. Op de laptop kan ik ook thuis een aantal belangrijke meters behorend bij een goede ijs kwaliteit in de gaten houden.

Hoe word je ijsmeester in de Elfstedenhal?

Toen ik als ijsmeester in dienst kon komen van de Elfstedenhal, heb ik mijn baan als machinist bij de NS opgezegd. Dat was wel een gok, want ik had daar een goede baan en leuke collega’s. Ik houd van techniek en van schaatsen. Deze kans krijg je een keer. Daarna viel alles op zijn plek. De ervaring die ik had in de oude hal heb ik kunnen verrijken met het pionierswerk dat we in het begin in de Elfstedenhal hebben verricht om een goede ijsvloer te krijgen. Elektrotechniek, motorvoertuigentechniek, computersystemen, het is een kleine greep uit het vakgebied waar je mee te maken krijgt als ijsmeester. Veiligheid en klantgerichtheid rondom de ijsbaan zijn zaken waar wij als ijsmeester ons ook mee bezig houden.

Meindert achter de computer met uitzicht op het ijs.

Wat is zo bijzonder aan de Elfstedenhal?

Wat betreft het milieu en duurzaamheid lopen we voorop. Door de goede klimaatbeheersing kunnen we een constante temperatuur regelen van twaalf graden. Dat komt de ijs-kwaliteit ten goede. Als we 's avonds de baan voor het laatst gedweild hebben, dan glimt hij 's morgens vroeg nog! De buitendeuren hoeven bij ons niet open, daardoor stroomt er nauwelijks warme of vochtige lucht de hal binnen. Want dat is funest voor de ijs-kwaliteit.

Alle medewerkers van de Elfstedenhal zijn in dienst van de stichting en dat zorgt voor saamhorigheid en efficiency in alle geledingen van de organisatie. Als er 's nachts een storing is en ik doe een belletje, dan staan er binnen no-time genoeg ijsmeesters paraat om het defect te fiksen. We slagen er verder in om de ijsbaan rendabel te laten zijn. Dat gaat niet vanzelf. Daar werken we keihard voor. Naast de inzet van vrijwilligers zijn we ook maatschappelijk betrokken en zorgen we er voor dat vrijwilligers ook diensten leveren in diverse constructies met de overheid. Daarmee besparen we ook kosten.

Wat zijn voor jou hoogtepunten in de Elfstedenhal?

De diversiteit aan evenementen vind ik mooi. Vorig jaar hadden we als afsluiting een evenement met Friese paarden. Dat is prachtig. De 9.95 sec. die Stefan Groothuis op de klokken zette op de 100m bij de Zilverenbal, dat vond ik geweldig.

Heel bijzonder vind ik ook ons systeem van het schoolschaatsen. We hebben doordeweeks maar op twee ochtenden een publieksuur. De andere dagen zijn voor het schoolschaatsen. Uit de omgeving van Leeuwarden nemen hier per jaar circa 5000 kinderen deel aan het schoolschaatsen. De kinderen krijgen vijf lessen aangeboden onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs en krijgen daarna de mogelijkheid om voor slechts 14 euro een abonnement (blij dat ik glij) aan te schaffen. Daarmee kunnen ze onbeperkt schaatsen op alle publieksuren. Dat is een geweldige stimulans voor de schaatssport. Ik weet zeker als je enthousiaste mensen hebt en je op een andere manier naar het verdienmodel kijkt, dat het op andere schaatsbanen buiten Friesland ook een succes kan worden.

Welke ambities heb je in de Elfstedenhal?

Ik hoop dat ik dit werk kan blijven doen tot ik ooit omval! De combinatie top en breedtesport vind ik een sterk element in onze organisatie. De Elfstedentocht start (ooit) in onze hal. Ik hoop dat we niet meer jaren hoeven te wachten op nieuwe editie van de tocht der tochten. Johan (van der Kooi), de directeur van de hal weet trouwens dat ik op die dag niet beschikbaar ben, want dan doe ik zelf mee voor mijn vierde kruisje. Verder zou het leuk zijn als we een keer het NK Shorttrack zouden kunnen organiseren. En als er een wedstrijd bij ons wordt georganiseerd, is het leuk als de baanrecords scherper worden gesteld. De 500m staat in de hal op 35,02. Ik hoop dat een snelle jongen bij ons een keer een 34'er op de klokken weet te brengen.

Wanneer krijgen ze jou als ijsmeester boos?

Als er iemand met schoenen op het ijs staat, dan gaan we er gelijk op af. Ook bij evenementen letten we er zo goed mogelijk op dat het ijs schoon blijft. Iedereen die hier komt, doet dat in principe omdat hij of zij het leuk vindt om te schaatsen. Er heerst in de Elfstedenhal altijd een goede sfeer. We trekken meer dan 200.000 bezoekers per jaar en vernielingen komen nauwelijks voor.

Leeuwarder ijsmeesters (chef) Meindert Timmerman, Herman Rakers en Henk Sonnega bij elkaar. De ploeg ijsmeesters bestaat in totaal uit 8 personen.

Wie gaat zaterdag de marathon winnen in Leeuwarden?

Bij de mannen gok ik op Robert Post. Vorig jaar was hij er dichtbij. Ik vind hem heel sterk rijden. Vroeger heb ik nog met zijn vader (Egbert Post) gekoerst. Bij de vrouwen tip ik Ankie Ytsma. Zij heeft nog geen wedstrijd gewonnen en dat gaat zaterdag in Leeuwarden wel gebeuren!! Ze is ook schaatsinstructeur bij ons in de hal en met haar ploeg Cenned hebben we een samenwerking. (Meindert lacht) Als ze niet wint, heeft ze de rest van het seizoen een koude kleedkamer.

Privé: Meindert Leeuwarden woont in Leeuwarden en is vader van twee dochters.

Laatste berichten
bottom of page